Φόντο σε διπλό καθρέφτη - Κριτική 4

Oι παραμυθένιες βόλτες ξεκινούν φέτος παρέα με την Κέλλυ, την ηρωίδα του βιβλίου της Ελένης Δικαίου «Φόντο σε διπλό καθρέφτη» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Είναι ένα crossover αφήγημα, που αγγίζει όλες τις ανησυχίες μιας έφηβης. Θίγοντας σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα -όπως ο έρωτας, οι κοινωνικές σχέσεις, η ταυτότητα- που απασχολούν τους νέους είναι άρτια δομημένο από τη συγγραφέα, ακουμπώντας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αλλά και παράδοση.

Ένας διπλός καθρέφτης ετεροκαθορίζει τη ματιά της Κέλλυ. Από τη μια η ματιά της Κέλλυ που έχει μεγαλώσει με τα πρότυπα της Κωνσταντινουπολίτισσας γιαγιάς Καλλιόπης, αναγεννησιακή, καμπυλωτή και στρουμπουλή και από την άλλη η ματιά της Κέλλυ σύμφωνα με τη σύγχρονη αισθητική και μόδα, που επιβάλλει λεπτές, ψηλές, αδύνατες φιγούρες και σιλουέτες. Ποια φιγούρα επιλέγει η ηρωίδα και τι την επηρεάζει στην επιλογή της; Δύο γυναίκες φαίνεται να είναι καθοριστικές στην διαμόρφωση της προσωπικότητας της. Δυο γυναίκες διαφορετικές με διαφορετική στάση ζωής. Μια παραδοσιακή και μια νεόπλουτη. Από τη μια η πληθωρική γιαγιά με μια μεγάλη αγκαλιά που χωράει τα πάντα και από την άλλη μια αυστηρή μητέρα που εκδηλώνει την αγάπη της με κανόνες. Η Κέλλυ ανατρέφεται με τα παραδοσιακά πρότυπα της γιαγιάς αφού η μητέρα της δεν έχει χρόνο γιατί δουλεύει στην οικογενειακή εταιρεία. Το σκηνικό αλλάζει όταν πεθαίνουν η γιαγιά και ο παππούς και η Κέλλυ αλλάζει σχολείο, σπίτι, γειτονιά και παρέες.

«Μα είναι δυνατόν να τους καλέσω εδώ μέσα; Ρεζίλι θα γίνουμε. Είχα ακούσει τη μαμά μου να λέει στον μπαμπά μου».

Η οικονομική επιφάνεια αλλά και η οικονομική κρίση που θα ξεσπάσει πόσο επηρεάζουν την πορεία της Κέλλυ; Η απόρριψή της από τον πρώτο της νεανικό έρωτα τη στιγματίζει και την οδηγεί στο να πάρει ριζικές αποφάσεις. Σε μια ηλικία κρίσιμη, στην Τρίτη λυκείου που τα περισσότερα παιδιά στοχεύουν στην εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, η Κέλλυ βρίσκεται να μην ξέρει που βαδίζει και τι θέλει. Δεν υπήρχαν σταθερές; Οι γονείς της από τη μια, η αυστηρότητα της μαμάς, η έλλειψη των παππούδων που θα μπορούσαν, με τη ζεστασιά τους, ως ένα σημείο να τη στηρίξουν, η οικονομική ευμάρεια από την άλλη, δημιούργησαν ένα συγκεχυμένο, θολό τοπίο που η Κέλλυ δεν μπορούσε να διαβεί. Στην ηλικία που έπρεπε να έχει στόχους και να δομήσει την ταυτότητά της, να πατάει καλά στα πόδια της, αυτή καλά-καλά δεν είχε ιδέα της εικόνας της αλλά και το τι θέλει από τη ζωή της.

«…πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις…εκείνη ακριβώς την περίοδο ξεκίνησα τον αγώνα να αδυνατίσω με “στρατηγό” τη μάνα μου. Τις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο τις είχα γράψει κανονικά…»

Και βεβαίως το θέμα της ταυτότητας του έφηβου, η κριτική του ικανότητα, η ωριμότητα του σε κοινωνικά θέματα είναι ένα καίριο ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Και σε αυτό το σημείο η ευθύνη των γονιών είναι τεράστια. Έτσι με την παρότρυνση της μαμάς της, μπλέκεται με μια παρέα «πλουσίων», καταφέρνει να χάσει τα περιττά της κιλά, μπαίνει στο χειρουργείο για χάρη της εικόνας της και φυσικά γίνεται αυτό που ονειρεύεται μια νέα της εποχής, ψηλή, αδύνατη με μακριά ξανθά μαλλιά. Γνωρίζει τον Μιχαήλ, έναν ευκατάστατο νέο της παρέας της. Είναι όμως ευτυχισμένη; Ή μάλλον τι καθορίζει την ευτυχία ενός κοριτσιού τελικά; Η εικόνα ή ψυχή; Η ύλη ή το πνεύμα; Τι θα αποφασίσει όταν τελικά μένει έγκυος από το Μιχαήλ; Πόσο δυνατή είναι να προχωρήσει και πώς θα είναι το μέλλον της; Τι καθορίζει την απόφασή της και τις επιλογές της; Έρωτας, οικογένεια, ταυτότητα, θέματα σπουδαίας σημασίας, όχι μόνο για εφήβους αλλά και για κάθε ηλικίας αναγνώστες. Στο «Φόντο σε διπλό καθρέφτη» η ανατροπή γίνεται στο τέλος με τις αποφάσεις της ηρωίδας. Αν και η συγγραφέας δίνει την αίσθηση ότι η ιστορία της θα συνεχιστεί σε κάποιο επόμενο βιβλίο της, γιατί o επίλογος δεν είναι ακριβώς η κάθαρση που θα περίμενε κάποιος ούτε η πιο εύκολη, «αισιόδοξη» λύση του προβλήματος. Αυτό ακριβώς όμως είναι που εντάσσει το συγκεκριμένο βιβλίο σε αυτή την κατηγορία αφηγημάτων. Αφού υπάρχει ανατροπή ως προς τις κοινωνικές νόρμες και η ηρωίδα βρίσκει τη θέση της σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Έτσι η Δικαίου αποδεικνύει την αξία της λογοτεχνικής εμπειρίας κατά την οποία η λογοτεχνία λειτουργεί ως μηχανισμός που το κοινωνικό υποκείμενο εκφράζοντας τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του αφομοιώνει ή διαμορφώνει, ανάλογα, τις κοινωνικές επιταγές της εποχής του, αφυπνίζοντας συνειδήσεις. Τελικά το προφίλ της Κέλλυ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμικό, κάνοντας την ανατροπή με την τελική επιλογή και απόφασή της, ενώ μέχρι τώρα την είχαμε γνωρίσει να «φέρεται και να άγεται». Με διάκριση η συγγραφέας κάνει την επανάστασή της στα κοινωνικά στερεότυπα σκιαγραφώντας το κείμενό της με έντονα ρεαλιστικό χρώμα.

«Θα καθίσω να φτιάξω ένα …project ζωής στα μέτρα μου και μετά θα δω πώς μπορώ να το υλοποιήσω»

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν αναφορές στην ιστορία από το «Ο άνεμος στα μαλλιά της», προηγούμενο βιβλίο της. Ο κόσμος που αναπαρίσταται, καταγράφεται και αποτυπώνεται στην ιστορία είναι η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η Ελλάδα της οικονομικής και ηθικής κρίσης. Στο έργο διακρίνονται εικόνες καθολικότητας, μεικτές εικόνες και εικόνες τοπικότητας που καταλήγουν σε εικόνες καθολικότητας. Ο έρωτας, οι κοινωνικές, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, το σχολείο, είναι οι περισσότερο εμφανιζόμενες κοινωνικές σταθερές που αποτυπώνονται στην ιστορία.

Μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί, με κείμενο εύληπτο και σαφές. Ήρεμη γραφή χωρίς σύνθετα και περίπλοκα σχήματα με άλλοτε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και άλλοτε τριτοπρόσωπη. Με αυτή την αφηγηματική τεχνική η συγγραφέας επιτυγχάνει την αυθεντικότητα της αφήγησης και ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τα μυστήρια εξηγώντας δυσνόητες περιοχές των γεγονότων και επεισοδίων. Παρατηρούμε δε ότι ενώνει χώρους και τόπους που συνδέονται με την ίδια τη συγγραφέα.

Αν και είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τα δύο αυτά πρόσωπα και τις οπτικές τους, η θέαση των γεγονότων από τη ματιά της ηρωίδας επιτρέπει τη διατήρηση μιας φρέσκιας και νεανικής ατμόσφαιρας στη σύνθεση του κειμένου, ενώ η δεύτερη μας επιτρέπει να έρθουμε κοντά στους χαρακτήρες και να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Το «Φόντο σε διπλό καθρέφτη» προσφέρει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να προβληματιστεί για τις αδυναμίες του, να ανακαλύψει τα κενά του, να αναγνωρίσει τα αληθινά πρόσωπα των φίλων του, και ακόμη, να ρίξει φως στα μυστικά τους χαρακτηριστικά.

Και έτσι….έζησε η Κέλλυ καλά και μεις καλύτερα αφού απολαύσαμε το αναγνωστικό μας ταξίδι στις σελίδες του βιβλίου που συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΩ, www. kosvoice.gr

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού Βιβλίου  

Undefined