Βιογραφικό

Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το Λύκειο εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται απ΄ τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες αρχικά στο περιοδικό Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ και αργότερα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 1990 γράφει για πρώτη φορά ένα μυθιστόρημα για νέους Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά με θέμα το αναγκαστικό ξερίζωμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τόπο καταγωγής των δικών της. Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών και λίγο μετά την έκδοσή του κυκλοφόρησε στα Γαλλικά από τις Εκδόσεις L΄ ECOLE DES LOISIRS με τον τίτλο: QUE DEMAIN SOIT UN JOURDE BONHEUR έχει δε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα διδασκαλίας του INSTITUT NATIONAL DE LANGUES ET DE CULTURES ORIENTALES (PARIS).

Από τότε και ύστερα η Ελένη Δικαίου ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά. Έχει γράψει μυθιστορήματα και βιβλία για μικρότερα παιδιά. Κάποια από αυτά έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα Βραβείο Κέντρου Τέχνης του Παιδιού (υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων) 1992

Μου μαθαίνετε να χαμογελάω , σας παρακαλώ; Έπαινος από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ -Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1992

Θα σε ξαναδώ φιλαράκι μου Προτάθηκε για το βραβείο JANUSZ KORCZAK 1998

Αναγραφή στον κατάλογο του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου του Όσλο.

Το βιβλίο είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) OUTSTANDING BOOKS FOR YOUNG PEOPLE WITH DISABILITIES 1999.

Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες Τιμητική Διάκριση από το Πανεπιστήμιο της PADOVA στον διαγωνισμό για το PREMIO EUROPEO PIER PAOLO VERGERIO 1999

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2006, Αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνούς οργάνωσης βιβλίων για τη Νεότητα) 2008. Έχει διασκευαστεί θεατρικά και παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2008 στα 43αΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το παραπάνω και άλλα έργα της έχουν διασκευαστεί και έχουν παρουσιαστεί θεατρικά: Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά, Ο Ιάσονας και Αργοναύτες, Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής, κλπ.

Παράλληλα η Ελένη Δικαίου ασχολείται με την Ελληνική ΜυθολογίαΈχει γράψει τη διπλή σειρά βιβλίων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία (μυθιστορηματικές αναπλάσεις και βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση και σύντομο κείμενο για μικρότερα παιδιά). Το βιβλίο της σειράς με τίτλο: Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα τιμήθηκε το 2004 με το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, ενώ το εικονογραφημένο: Ο πόλεμος στην Τροία έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Κορέα.

Εκτός από τα αποκλειστικά δικά της βιβλία η Ελένη Δικαίου συμμετέχει με έργα της σε συλλογικές εκδόσεις όπως της unicef, εταιρείας ψυχοκινητικής υγείας παιδιού και εφήβου, μεγάλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας κλπ., οι οποίες έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο σχολικός εκφοβισμός κτλ.

Παράλληλα έχει εκπονήσει και παρουσιάζει με τρόπο βιωματικό Εκπαιδευτικά Προγράμματα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας στους νέους και τα παιδιά, τη γνωριμία τους με τις ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας αλλά και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Μικράς Ασίας, πατρίδας του Ομήρου, εκεί όπου ακούστηκε για πρώτη φορά από φιλοσόφους πως η μεγαλύτερη αρετή στον άνθρωπο είναι η ανθρωπιά του.

Από το 2008 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου και συγκεκριμένα με την Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη στον τομέα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα η Ελένη Δικαίου συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με τη λογοτεχνία, επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, συναντά νεαρούς αλλά και ενήλικες αναγνώστες και συνομιλεί μαζί τους για το λογοτεχνικό βιβλίο και ειδικά γι αυτό που απευθύνεται στους εφήβους και στα παιδιά.

Επίσης συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις όπως:

International Book-Fest, Moscow 2007

(Greek mythology and archeology in books for children and young readers. Everyday reality: a source for inspiration for fiction).

Festival “Les Rencontres de la Terre” Athenes 2010”

(Συναντήσεις αφιερωμένες στο Περιβάλλον και τη Βιοποικιλότητα με αφορμή το μυθιστόρημα «Η κοιλάδα με τις πεταλούδες»)

International Festival of the Sea NAUTILUS CYPRUS 2012

(Πολιτισμοί της Μεσογείου μέσα από την Ελληνική Μυθολογία)

Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών Les Rencontres de la Terre – Eau, Air, Terre, Feu: observer la Planete Athenes 2014.

International Conference «Greece-Turkey: Literary Routes». Ρόδος, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη 2015.

Η Ελένη Δικαίου είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια  οι δυο εγγονές της  η Λυδία και η Ιφιγένεια είναι οι πρώτοι και οι πιο απαιτητικοί της αναγνώστες.